Levensverhaal

Het levensverhaal of In Memoriam.

Het allereerste contact wordt vaak gelegd via de uitvaartverzorger. Deze benadert mij en zal, als ik beschikbaar ben, mij de naam en het telefoonnummer geven van de contactpersoon binnen de familie. Uiteraard kunt u ook zelf contact met mij opnemen.

Meestal neem ik dan dezelfde dag nog telefonisch contact op voor het maken van een afspraak voor een persoonlijk gesprek, een zogenaamd “herinneringsgesprek”. Ik neem de tijd voor dit gesprek; meestal ben ik 2 tot 2 1/2 uur bij u op bezoek.

Dit gesprek vindt bij voorkeur plaats bij de overledene thuis. De woning en persoonlijke spullen van iemand vertellen vaak al veel over de persoon zelf. Mocht dit niet mogelijk zijn dan spreken we af bij een van de familieleden thuis. Het is fijn om met meerdere personen over de overledene te spreken. Op deze manier krijg ik een compleet beeld. Ook kunnen we dan bespreken of er al ideeën zijn hoe de afscheidsceremonie er uit zal gaan zien, of er al een muziekkeuze is gemaakt en of er andere sprekers zijn. Kortom de basis wordt gelegd voor de afscheidsceremonie.

Vanuit het gesprek bouw ik mijn toespraak op. Zodra de toespraak “klaar” is mail ik deze naar de contactpersoon. Ter controle van namen en data, heb ik het goed verwoord? Maar misschien zijn er ook zaken die u liever niet uitgesproken heeft of zijn er juist nog toevoegingen. Ik vind het belangrijk dat u van tevoren weet wat er gezegd gaat worden.

Uiteindelijk zal er een definitieve versie van het levensverhaal of  In Memoriam liggen. Dit is dan de toespraak die ik uit zal spreken tijdens de afscheidsdienst.

Tijdens de dagen voorafgaand aan de afscheidsdienst is er regelmatig contact: Om te komen tot de definitieve toespraak, maar ook  om af te stemmen hoe de afscheidsdienst eruit komt te zien. De volgorde van sprekers en muziek wordt vastgelegd, maar ook een eventueel ritueel. Ik kan adviseren in de muziekkeuze en/of Power Point, andere sprekers begeleiden, u helpen met de keuze van een gedicht. Ook zal ik een draaiboekje maken voor de volledige afscheidsceremonie.

Een afscheidsceremonie bij een begrafenis of crematie is vaak in een aula van een crematorium of van een afscheidshuis. Dit is echter geen “must”. Een afscheidsceremonie kan ook prima plaatsvinden in een dorpshuis of plaatselijke café. Er zijn talloze mogelijkheden, e.e.a. afhankelijk van het aantal genodigden. Veel horeca gelegenheden kunnen de accommodatie en/of catering voor u verzorgen.

Maar misschien houdt u het liever klein en intiem. Ook een afscheid bij u thuis in de huiskamer of in de tuin behoort tot de mogelijkheden.

Er is heel veel mogelijk om een afscheid tot een persoonlijk afscheid te maken.

Mijn tarief voor het spreken bij en de begeleiding van een afscheidsceremonie bedraagt € 400,- .