Hoe ziet jouw afscheid eruit?

Meestal schrikken mensen als ik ze deze vraag stel. Met de dood zijn veel mensen nog niet bezig, dat kan gerust even wachten. De keuze tussen begraven of cremeren is vaak wel gemaakt, maar de rest …

Het is goed om je te realiseren dat je een naderend afscheid kunt voorbereiden. Door er bijvoorbeeld in alle openheid met elkaar over te spreken en/of door je wensen vast te leggen in een zogenaamd wensenboekje.

Een  belangrijke keuze is er eentje die vaak over het hoofd wordt gezien. Dat is namelijk de keuze van welke uitvaartverzorger het afscheid mag begeleiden. Ongeacht of je wel of niet een uitvaartverzekering hebt afgesloten of wat voor een polis (in natura of in geld): Je bent vrij om daarin te kiezen. Iedere uitvaartverzorger heeft een eigen stijl, de een is formeler de ander wat losser. Wie past bij jou? Ga gerust het gesprek eens aan en voel of het goed is.

De keuze van wel of geen uitvaartspreker? “De kinderen zijn mondig genoeg”, krijg ik wel eens te horen. Of “Mijn partner is gewend om in het openbaar te spreken”. Als uitvaartspreker zal ik u altijd aanmoedigen om zelf het woord te voeren, daar kunt u op vertrouwen. Maar zie het meer als een prentenboek: Ik vertel het levensverhaal en de verhalen van de nabestaanden zijn de illustraties. Het door mij vertelde verhaal is als het ware de kapstok waaraan de andere verhalen kunnen worden opgehangen. En al die verhalen samen vormen dan een geheel. Ook onervaren sprekers kan ik motiveren en bijstaan met tips, zodat ook zij hun verhaal kunnen doen.

Er zijn voor de hand liggende keuzes, zoals die van cremeren of begraven, maar er is meer te kiezen: De keuze tussen een kist of een baar en hoe zou je opgebaard willen worden en waar of misschien wil je dat wel helemaal niet. Wil je de mensen iets meegeven of wil je juist dat ze een persoonlijke herinnering aan jou achterlaten voor jouw nabestaanden. Hoe ziet een eventuele rouwkaart  eruit en de bloemen? Heeft u een bepaalde locatie op het oog? Veel van deze keuzes kun je maken buiten een uitvaartverzorger om. Al je keuzes en wensen kun je van te voren vast leggen in een wensenboekje, welke je hier kunt downloaden.