Als het rouwrumoer is verstomd

Nu ‘t rouwrumoer rondom jou is verstomd,
de stoet voorbij is, de schuifelende voeten,

Dit zijn de eerste zinnen van een rouwgedichtje van Toon Hermans. Het is de periode als alle hectiek voorbij is en de stilte komt.  In de week na de afscheidsdienst lever ik een drietal herinneringsboekjes aan met daarin de door mij uitgesproken tekst. Als er andere sprekers zijn geweest, dan zal ik ook hun teksten in dit boekje opnemen. Mocht op de rouwkaart een gedichtje staan, dan vindt u dat ook in het boekje terug, net als een lijstje met de gekozen muzieknummers. Het boekje wordt door de nabestaanden als zeer waardevol ervaren; iets wat men gemakkelijk nog eens even door leest en deelt met anderen. Heeft u meer dan drie exemplaren nodig, dan is dat uiteraard geen probleem. Ook is het mogelijk om een aantal foto’s op te nemen; vraag gerust naar de mogelijkheden,

Nu ‘t rouwrumoer rondom jou is verstomd,
de stoet voorbij is, de schuifelende voeten,
nu voel ik dat er ‘n diepe stilte komt
en in die stilte zal ik je opnieuw ontmoeten.
En telkens weer zal ik je tegenkomen,
we zeggen veel te gauw: het is voorbij.
Hij heeft alleen je lichaam weggenomen,
niet wie je was en ook niet wat je zei.
Ik zal nog altijd grapjes met je maken,
we zullen samen door het stille landschap gaan.
Nu je mijn handen niet meer aan kunt raken,
raak je mijn hart nog duidelijker aan.

– Toon Hermans –