Corona, we kunnen er niet omheen.

17 maart 2020. Corona … het vraagt creativiteit bij ons allen. De regels voor afscheidsplechtigheden zijn verscheurend, maar dienen voor de veiligheid van ons allen. Er is een maximum gesteld van 30 personen, koffie na afloop is niet meer aan de orde en condoleren gebeurt met een hand op het hart. Dit resulteert veelal in een afscheid in besloten kring of in een technische crematie. 

Ook in deze situatie kan ik als spreekster bij uitvaarten voor u van betekenis zijn.

Waar ik normaal gesproken als spreekster altijd bij u thuis kwam, is dat op dit moment niet meer vanzelfsprekend. In goed onderling overleg kunnen we bepalen wat voor u en voor mij goed voelt. Het is bijvoorbeeld mogelijk om elkaar toch te ontmoeten, maar dan met een zeer beperkt aantal familieleden, allen in een goede gezondheid, of door te videobellen of te Skypen. Via telefoon, mail en whatsapp kan eveneens veel uitgewisseld worden. Zodoende kan er toch een compleet In Memoriam opgesteld worden. En dan …

De meeste crematoria bieden de mogelijkheid om een uitvaart live te streamen. De ‘genodigden’ krijgen dan een inlogcode waarmee ze de uitvaart live kunnen volgen. Op deze manier kan een groter aantal mensen ‘aanwezig’ zijn bij het afscheid, kan het verdriet gedeeld worden ook met rouwenden die niet ter plekke zijn.

In het geval van een technische crematie kunt u er voor kiezen om de plechtigheid uit te stellen tot een later moment. Het levensverhaal ligt dan reeds klaar. Op een door u gekozen moment en een door u gekozen locatie kan ik het In Memoriam dan alsnog uitspreken.

Laten we naar elkaar omkijken.

Warme groet, Ellen